Panorama Pocek 3.jpg

Zbranih je nekaj podatkov o nesrečah, ki so se v preteklosti že zgodile na območju vadišča Poček in v naši neposredni bližini.

Navedena je tudi vojaška letalska nesreča - strmoglavljenje F-16C v Jadransko morje, ki se je zgodila 28.01.2013, saj gre za enak tip letala iz iste letalske baze, kot naj bi istega dne popoldan sodelovala v vojaških vajah nad Pivško kotlino in pri tem preletavala dobršen del Slovenije. Podatki o tej nesreči ter dogodki, povezani s tem, so podrobneje predstavljeni v Menuju Aktualno -> 28.01.2013 Strmoglavljenje F-16.


Podatki izvirajo iz poročanja medijev.

Iz podatkov na strani F-16 Aircraft Database - Mishaps & Accident Reports, je razvidno, da okvare in nesreče vojaških reaktivnih letal General Dynamics F-16 niso redkost, čeprav gre za eno najsodobnejših vojaških letal na svetu.

Letalske nesreče F-16 v svetu:   F-16 Aircraft Database - Mishaps & Accident Reports

Baza podatkov o vseh letalskih nezgodah in nesrečah F-16 po letnicah in po letalskih silah.

(OPOMBA : Podatki o F-16, ki je strmoglavil v Jadransko morje 28.01.2013 so vključeni, podatki o poteku zadnjega leta in o razlogih za strmoglavljenje niso vključeni.)

 

2013 - Strmoglavljenje F-16 v Jadransko morje Več o dogajanju 28.01.2013 na nebu nad Pivško kotlino in o strmoglavljenju F-16 v prispevku ---> Aktualno -> 28.01.2013 Strmoglavljenje F-16
 

2012 - Ameriška lovca F-16 zasilno pristala v Puli - 21.12.2012 
Dva ameriška vojaška lovca F-16 sta morala pred tednom dni zasilno pristati v Pulju (Puli) v Hrvaški Istri. Zaradi težav pri enem izmed lovcev sta pristala na letališču v Pulju(Pula), kjer so ju sprejeli predstavniki civilnega letališča. Dogodek naj bi se po nekaterih informacijah iz hrvaških blogov zgodil že 13. decembra, o vesti pa so javno poročali šele 19. decembra. Vir: Revija Obramba Članek Ameriška lovca F-16 zasilno pristala v Puli

1998 - Ameriško vojaško letalo presekalo nosilne vrvi smučarske gondole
3. februarja 1998 je v smučarskem središču Cermis v Cavaleaseju v Dolomitih ameriško vojaško letalo zrušilo gondolo polno smučarjev, ki so zgrmeli v prepad. 20 ljudi je v nesreči umrlo. Letalo se je uspelo vrniti do letalske baze Aviano, ki so jo takoj obkolili policisti, a jim ameriška vojska ni hotela izročiti pilota. Slednjega in še nekaj vpletenih so po hitrem postopku poslali nazaj v ZDA. V sodnem postopku se je obramba sklicevala na dejstvo, da gondola ni bila vrisana v prostorske karte, ki jih je imel pilot, ter da ga je zaslepilo sonce.
Tožilci in sorodniki so sicer dokazovali, da je bil ta "šport" pri pilotih jako priljubljen...z vojaškimi lovci leteti POD jeklenimi pletenicami gondol, in da je tisti dan, tisto uro sonce svetilo pilotu v hrbet, a je ameriško sodišče kljub temu pilota oprostilo krivde.

 

Vojaške letalske nesreče v Sloveniji

28. maja 1963 - Slavina (občina Postojna) - strmoglavilo vojaško letalo JLA (fotografija iz Tednika 18.02.2013 RTV SLO 1)

Povezava: Tednik 18.02.2013 od 38:45 dalje

 

Iz članka Slavina v Glasilu Občine Postojna - Postojnski prepih, Februar 2015, Številka 49, Letnik 9

"Druga nesreča je prizadela Slavino 28. maja 1963. Okoli 11. ure je nad vasjo krožilo vojaško letalo. Prav takrat je večkrat zabliskalo in zagrmelo in po pripovedovanju vaščanov je vanj verjetno udarila strela. Letalo se je vnelo že v zraku in strmoglavilo na hiše. Strašen pok in trušč padajočega kamna, eksplozija in več metrov visok plamen – vse se je zgodilo v trenutku. Nastala je velika gmotna škoda, življenje je izgubil Franc Boštjančič, pilot, in kasneje je za posledicami opeklin preminil še Matija Šabec."

Povezava na Glasilo --> Postojnski prepih (glej str 5 od 17)

 

 

1992 - Letališče Sečovlje Portorož - Pilot v razburjenosti ni dobro ocenil možnosti za pristanek na sicer kratki pristajalni stezi portoroškega letališča in je zavil s steze ter se precej poškodoval v travi ob stezi. Ameriška reševalna ekipa ga je zatem dvignila s transportnim helikopterjem in prepeljala v bazo v Avianu. Vir: Revija Obramba Članek F-16 izginil v Jadranskem morju

 

Vojaške nesreče na Počku:

12.06.2001 minomet M-74, kalibra 120 mm - med izvajanjem bojnega streljanja z minometi M-74, kalibra 120 mm, je umrl 18-letni vojak nabornik.

11. 04.1997 izraelska havbica kalibra 155mm – ob eksploziji granate je en vojak umrl, drugi član posadke je bil lažje ranjen, poveljnik oddelka pa je s hudimi telesnimi poškodbami preživel.

 

Načrti za zaščito in reševanje ob nesreči zrakoplova:


POVZETEK NAČRTA ZAŠČITE IN REŠEVANJA OB LETALSKI NESREČI - Več o tem...

Načrt ukrepov zaščite in reševanja ob nesreči zrakoplova (Občina Postojna) - Več o tem....

Iz vsebine:

"Na letališču Postojna in v njegovi poletno pristajalni coni lahko pričakujemo nevarnost nesreče zrakoplova manjšega obsega. Zrakoplovi na liniji Trst - Ljubljana preletajo tudi širše območje občine Postojna."

"Naselja, ki so na poteh zračnih preletov so lahko bolj ogrožena zaradi nesreče zrakoplova. Ta naselja so: Gorenje, Bukovje, Predjama, Belsko, Studeno in Strmca."

Ocena nevarnosti ob letalski nesreči za letališči Postojna in Gaberk pri Divači - Več o tem...

Državni načrt zaščite in reševanja ob nesreči zrakoplova 2009 - Več o tem...

Državni načrt zaščite in reševanja ob nesreči zrakoplova 2009 (dopolnitev 2010) - Več o tem...

Državni načrt zaščite in reševanja ob letalski nesreči 2005 - Več o tem...